MijnWaarom

Jouw levensverhaal is uniek en bijzonder

Wat is het meest wonderbaarlijke dat je kent? Waarschijnlijk is dat je eigen leven. Elk leven is een oneindige aaneenschakeling van ervaringen, gevoelens, gedachten, hoogte- en dieptepunten. Die samen leiden tot iets unieks, want niemand leeft zoals jij.

Bijzonder genoeg om na te laten als je er zelf niet meer bent

Het is lastig je voor te stellen dat je er op een dag niet meer bent. En langzaam-maar-zeker vergeten wordt, alsof je er nooit bent geweest. Mensen proberen daarom de dood te overwinnen door iets na te laten: kinderen, een kunstwerk, een bedrijf. Of een verschil te maken in de levens van anderen. Door de wetenschap dat er een stukje van jezelf blijft bestaan, wordt het iets gemakkelijker onder ogen te zien dat je leven eindig is.

Een van de mooiste en meest waardevolle zaken die jij na kan laten, is jouw eigen levensverhaal: hoe jij het leven hebt beleefd, wat je belangrijk vond, wat je hebt geleerd. Ik heb het niet over een dagboek of een autobiografie van meer dan 100 bladzijden, maar over een korte essentie van jouw leven. Verteld door de enige deskundige die er over dat onderwerp bestaat: jijzelf. Want herinneringen van anderen zeggen vaak net zoveel over henzelf als over jou.

Door jouw levensverhaal te delen, maak jij ook na je dood een verschil in het leven van anderen. Want het is leerzaam, ontroerend en inspirerend een inkijkje te krijgen in waar het in het leven van iemand anders om ging. Ook als jouw leven ogenschijnlijk weinig spectaculair was: het echte drama zit vaak van binnen. Iedereen heeft een verhaal dat de moeite van het vertellen waard is.

Het is dankbaar om je verhaal te delen. Maar je hebt er zelf ook veel aan om je verhaal op te schrijven en te overdenken. Door het steeds verder aan te scherpen krijg je steeds duidelijker voor ogen waar jij eigenlijk voor leeft. Als een diamant die steeds mooier wordt geslepen.

Jaap_May_MG_0497b kopie

Hallo, ik ben Jaap May. Vader van Lucía en Martín en getrouwd met Angélica. Ik werk al jaren als manager en consultant in het bedrijfsleven. Een paar jaar geleden heb ik een boek geschreven met 100 korte biografieën van min-of-meer bekende helden. Ik ben er echter van overtuigd dat iedereen, bekend of niet, een levensverhaal heeft dat de moeite waard is. Ik heb mensen gekend die er nu niet meer zijn. En ik vind het gek en zelfs pijnlijk dat hun levens langzaam vervagen en vergeten worden. Mijn droom is dat wij de essentie van onze levens bewaren en delen met achterblijvers en volgende generaties.

Hoe? Mijn idee is dat mensen vastleggen waar hun leven om draaide. Dit wordt pas vrijgegeven na hun overlijden, waardoor ze misschien opener en eerlijker durven zijn dan als ze het nu zouden delen. Iedereen die dit doet, kan zelf aangeven met wie dit gedeeld moet worden: alleen met familie en vrienden of juist met iedereen die geïnteresseerd is. Want ook mensen die jij niet kent, kan jij inspireren met de keuzes die jij hebt gemaakt en hoe jij het leven hebt ervaren. Misschien zelfs vooral mensen die je niet kent, omdat die het meest ongekleurd jouw woorden lezen.

Mijn droombeeld

Een bijzondere leeszaal, een schatkamer waar je kan binnenlopen om je te laten verrassen door enkele van de honderden levens die er op je liggen te wachten. Geen saaie verhalen vol feitjes, maar de essentie waar het om draaide: waar was iemand trots op, waar heeft iemand van genoten, wat heeft iemand geleerd? Ik denk dat het de moeite waard is om dat te bewaren en prachtig om te ontdekken.

bibliotheek